Actie

Daruma

Als nieuwe klant van Chaos Geordend krijgt u een Daruma cadeau!


Nanakorobi yaoki, jinsei wa kore kara da…
   To fall seven times,
   to rise eight times,
   life starts from now…

U heeft uzelf een doel gesteld! Deze Daruma-pop houdt u bij de les. U laat zich niet langer afleiden door andere zaken.

Dit figuurtje van papier-maché stelt Daruma voor, een Chinese Zen Meester. Volgens de overlevering mediteerde hij negen jaar onafgebroken in een grot, waardoor hij armen en benen verloor. Daarom wordt Daruma vaak als een soort tuimelaartje weergegeven en symboliseert zo de veerkracht om terug te komen na tegenslag. Het staat voor toewijding en doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en een positieve kijk op het leven; wat er ook gebeurt.

Het Japanse karakter voor geluk staat er op en je krijgt het poppetje met de beide ogen leeg, zonder pupil. Nadat je het hebt gekregen of gekocht, teken je de, vanuit Daruma gezien, linker pupil. Daarbij neem je een doel in gedachten dat je binnen een bepaalde tijd, zeg een half jaar of een jaar, bereiken wilt. De rechter pupil teken je als je je doel bereikt hebt.

Deze poppen worden in Japan ook wel gebruikt bij gezamenlijke ondernemingen, zoals de samenwerking tussen twee bedrijven of een project met meerdere deelnemers. Tijdens een openingsceremonie wordt het ene oog ingeschilderd, tijdens een afsluitingsceremonie aan het eind van het project het andere. Daruma-poppen komen in alle soorten en maten voor. Hoe groter de onderneming, des te groter de Daruma.

Elk jaar worden bij het nieuwjaarfeest de daruma’s van het vorige jaar ritueel verbrand zodat er weer plaats is voor nieuwe projecten en ondernemingen.

Elke nieuwe klant van Chaos Geordend krijgt een Daruma cadeau!